pondělí 12. června 2023

MSM.com: Itálie vyhlásila válku bezohledným turistům: Vstup na proslulé pláže jen za poplatek!


Pláže Cala dei Gabbiani a Cala Biriola může denně navštívit 300 návštěvníků, zatímco Cala Goloritze pouze 250 lidí a největší pláž Cala Mariolu až 700 lidí denně. Pláž Cala Goloritze, na níž se dostanete pouze pěšky, nebo lodí, je zpoplatněná.

Cala Goloritze


Den na romantické pláži vyjde na šest euro, v přepočtu tedy asi 144 korun. Místa na pláži si návštěvníci musí rezervovat nejméně 72 hodin předem a to prostřednictvím aplikace Cuore di Sardegna (Srdce Sardinie). „Musíme chránit tento ráj a jeho křehký ekosystém,“ dodal Monni.

Bojovat s návalem turistů se rozhodla i další vesnička na Sardinii Stintino. Pláž La Pelosa je považovaná za jednu nejkrásnějších pláží na ostrově. Z pláže je výhled na ostrov Isola Piana, který je známý kamennou rozhlednou.

Starostka Rita Limbania Vallebellová uvedla, že pláž za den navštíví až desetitísce lidí. „Nesnesu, aby turisté házeli odpadky na písečné duny, což by doma nikdy neudělali,“ uvedla starostka s tím, že pomyslný pohár trpělivosti už přetekl.

Nově tak pláže může navštívit pouze 1500 návštěvníků denně a navíc každý zaplatí vstupné ve výši 3,5 eura, což vychází zrhuba na 83 korun.

„Rezervace a platby lze provádět na autorizovaných webových stránkách,“ dodala starostka. Návštěvníci musí dodržovat i určitá pravidla. Na pláži nesmí kouřit či vodit si tam psy. Navíc je zakázáno rozprostírat si tam ručníky a odnášet si domů písek. Pokud se něčeho takového dopustí, zaplatí si pokutu. „Na La Pelosa jsou povoleny pouze plážové rohožky. Na rozdíl od ručníků, které se namočí, se písek na podložky nelepí. Kvůli plážovým osuškám jsme přišli o hodně písku,“...

Zdroj a více informací:
Itálie vyhlásila válku bezohledným turistům: Vstup na proslulé pláže jen za poplatek! (msn.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat